• The Shadow
  • The Shadow
  • The Shadow
  • The Shadow
  • The Shadow
  • The Shadow
  • The Shadow
  • The Shadow
  • The Shadow
  • The Shadow
  • The_Shadow_Complete_Construct_NEWS

The Shadow

2018

Inauguration September 16, 2018
University of British Columbia, Vancouver, Canada
Permanent installation

24000 three-shade concrete pavers, 100x25m

Esther Shalev-Gerz’s commission The Shadow embeds the ghostly silhouette of a first-growth Douglas fir across the expanse of University Commons Plaza, which is situated on the traditional, ancestral and unceded territory of the Musqueam people.

A contemporary mosaic pixilated through the use of differing shades of grey paving stones, The Shadow engages pedestrians through its varied texture and tone underfoot, offering horizontal immersive perspectives.

Like a proto-photograph, The Shadow, presents an absence as a hovering memory beneath our feet and inside our minds. The Shadow summons the memories of those forgotten things that populate our collective and individual psyches. Losing touch with the materiality that created it, we are compelled to give it the meanings of that which we see instead of acknowledging the erasing or denial that caused it to disappear.

Growing on the eternal territory of learning, for the Musqueam people and the University, each tree carries a unique testimony of its history and surroundings. The Shadow invites to consider the scale of the trees that once existed on this site as well as the vast change that has taken place in a relatively short period of time. It establishes a dialogue between presence and absence, culture and nature, past and potential future, and through its humble invitation to a reconciliation with nature, the work meets crucial matters of our world today.

WATCH HERE A TIMELAPSE VIDEO OF CONSTRUCTION

DOWNLOAD HERE THE BOOKLET ABOUT THE SHADOW

The Shadow

2018

Inauguration le 16 septembre 2018
Université de Colombie Britannique, Vancouver, Canada
Installation permanente

24000 pavés de cimenttrois teintes, 100x25m

L’installation permanente d’Esther Shalev-Gerz The Shadow présente la silhouette spectrale d’un sapin de Douglas de l’époque des forêts primaires. L’œuvre issue d’une commande publique se déploie sur toute l’étendue de la University Commons Plaza, elle-même située sur le territoire non-cédé, traditionnel et ancestral du peuple Musqueam.

Cette mosaïque contemporaine propose une immersion dans ses perspectives horizontales avec lesquelles les piétons entrent en relation en parcourant sa surface, sa texture et les teintes variées des pavés gris qui la pixelisent.

A la manière d’une proto-photographie, The Shadow évoque une absence, comme un souvenir oscillant sous nos pieds et dans nos pensées. The Shadow, l’ombre, convoque le souvenir de ces choses oubliées qui peuplent notre psyché collective et individuelle. En perdant contact avec la matérialité qui l’a créée, nous sommes contraints de donner à cette ombre le sens de ce que nous voyons au lieu de reconnaître l’effacement ou le déni qui a causé sa disparition.

Chaque arbre qui pousse sur cet éternel territoire d’apprentissage pour le peuple Musqueam et l’Université, porte le témoignage unique de son histoire et de son environnement. The Shadow est une invitation à considérer l’échelle des arbres qui peuplaient autrefois ce site ainsi que les changements énormes qui ont transformé ce lieu en un temps relativement court. Elle met en œuvre un dialogue entre la présence et l’absence, la nature et la culture, le passé et les potentialités futures et par son invitation très humble à une réconciliation avec la nature, The Shadow répond à des enjeux cruciaux de notre monde contemporain.

REGARDEZ ICI LA VIDEO DU CHANTIER EN TIMELAPSE

TÉLÉCHARGEZ ICI LA BROCHURE DE THE SHADOW

Project Info

Related Projects